Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be

Educatief

Nuttige Websites

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (site WHI)

Als u de tentoonstelling 'Oorlog. Bezetting. Bevrijding.' bezoekt, kan u hier verschillende dossiers per thema terugvinden.In het kader van de treinreis is het vanzelfsprekend dat jullie het dossier 'Terreur, vervolging en genocide' zullen doornemen, maar bekijk zeker ook eens de andere dossiers.In het deel 'na het bezoek' vindt u bijvoorbeeld enkele brieven terug van SS Obersturmführer Karl Kretschmer aan zijn familie in het kader van 'zijn beulen ook mensen?'.Verder vindt u ook filmsuggesties als Schindler’s List, The Pianist en Son of Saul ... Zeker de moeite waard om eens in te gaan snuisteren als je nog op zoek bent naar ideeën!

Bezoek website
Unnamed

Het nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (site WHI)

De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard.

Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs.

Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa.

Bezoek website
Breendonk

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in gedachtenis

De medeorganisator van de Trein der 1000 heeft op zijn website verschillende pedagogische fiches staan die eerder werden gepubliceerd in hun tijdschrift 'Sporen van herinnering'. U kan zich via deze website ook kosteloos inschrijven op hun pedagogisch tijdschrift.

Bezoek website
Unnamed2

Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie

Het War Heritage Institute en Stichting Auschwitz maken beiden deel uit van dit comité. Op hun website vindt je al het educatief materiaal terug per thema.

Bezoek website
Unnamed3

Beeldmateriaal

Getuigenis Paul Sobol

Paul Sobol, één van de laatste overlevende van de Holocaust, vertelt over zijn aankomst in Birkenau en het verliezen van zijn moeder. Meerdere filmpjes (deel 2 - 4) over Paul Sobol kan je terugvinden op Youtube.

Paul Sobol heeft ons al laten weten dat hij wou deelnemen aan de Trein der 1000. De leerlingen krijgen dus de kans om hem te ontmoeten.

Fort van Breendonk (onuitgegeven interviews !)

Altbaum vertelt over hoe zijn broer in het fort van Breendonk vermoord werd door hovenier Van Praet en de Bodt. Zoek zeker ook eens op youtube naar andere onuitgegeven verhalen uit het fort van Breendonk.

Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen

Het verhaal van Simon Gronowski die wist te ontsnappen uit het twintigste treinkonvooi.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt.

Meer info